Käsitöö ja kodunduse ainekava
Käsitöö ja kodunduse nädalatundide arv klassiti
|
4.kl |
5.kl |
6.kl |
7.kl |
8.kl |
9.kl |
Käsitöö ja kodundus |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
1 |
Õpitulemused ja õppesisu
4.klassi lõpus õpilane:
Töö kavandamine ja rahvakunst
1) kavandab omandatud töövõtete baasil jõukohaseid
käsitööesemeid;
2) leiab käsitööeseme kavandamiseks ideid eesti rahvakunstist;
Õppesisu
Idee ja kavandi tähtsus eset valmistades. Kujunduse põhimõtted ja
nende rakendamine. Värvusõpetuse põhitõdede arvestamine esemeid disainides.
Tekstiilide ja käsitöömaterjalide valiku ning sobivuse põhimõtted
lähtuvalt kasutusalast.
Rahvuslike detailide kasutamine tänapäevast tarbeeset kavandades.
Materjalid ja töö kulg
1) järgib töötades ohutusnõudeid ning hoiab korras töökoha;
2) hindab oma töö korrektsust ja esteetilisust;
Õppesisu
Käsitööniidid ja -lõngad. Erinevatest tekstiilmaterjalidest
esemete hooldamine.
Töötamine suulise juhendamise järgi
Tööliigid
1) kasutab tekstiileset kaunistades ühe- ja kaherealisi
pisteid;
2) heegeldab põhisilmuseid ning tunneb mustrite ülesmärkimise
viise ja tingmärke;
3) heegeldab lihtsa skeemi järgi;
4) mõistab täpsuse vajalikkust ning järgib seda tekstiilitöös;
Õppesisu
Tikkimine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Tarbe- ja kaunistuspisted. Üherealised ja kaherealised pisted.
Tikandi viimistlemine ja hooldamine.
Heegeldamine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Põhisilmuste heegeldamine. Edasi-tagasi heegeldamine. Heegeldustöö
viimistlemine ja hooldamine.
Toit ja toitumine, tarbijakasvatus
1) käitub keskkonnahoidliku tarbijana;
2) hindab oma toitumisharjumuste vastavust toitumisõpetuse
põhitõdedele;
Õppesisu
Tervisliku toitumise põhitõed. Toidupüramiid.
Toidu valmistamine, töö organiseerimine ja hügieen
1) valib töövahendid ja seadmed töö eesmärgi järgi ning kasutab
neid ohutusnõudeid arvestades;
2) valmistab lihtsamaid tervislikke toite,
kasutades levinumaid toiduaineid ning külmtöötlemistehnikaid;
3) lepib kaaslastega kokku tööjaotuse, täidab
ülesande, hindab rühma töötulemust ja igaühe rolli tulemuse saavutamisel;
4) järgib köögis töötades hügieenireegleid;
Õppesisu
Retsept. Töövahendid köögis. Ohutushoid. Toiduainete
külmtöötlemine. Võileivad. Kuumtöötlemata
magustoidud. Külmad joogid.
Isikliku hügieeni nõuded köögis töötades. Toidu ohutus. Nõude
pesemine käsitsi ja masinaga, köögi korrashoid. Tööde järjekord toitu
valmistades.
Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine ja
hindamine.
Lauakombed ja etikett
1) katab toidukorra järgi laua, valides ning paigutades
sobiva lauapesu, -nõud ja -kaunistused, ning hindab laua ja toitude kujundust;
Õppesisu
Lauakombed ning lauakatmise tavad ja erinevad loomingulised
võimalused. Lauapesu lauanõud ja -kaunistused. Sobivate nõude
valimine toidu serveerimiseks.
5.klassi lõpus õpilane:
Töö kavandamine ja rahvakunst
1) kavandab omandatud töövõtete baasil
jõukohaseid käsitööesemeid;
2) märkab rahvuslikke kujunduselemente tänapäevastel esemetel;
Õppesisu
Idee ja kavandi tähtsus eset valmistades. Kujunduse põhimõtted ja
nende rakendamine. Kavandamise erinevad võimalused. Ideede leidmine ja
edasiarendamine kavandiks.
Käsitöömaterjalide valiku ning sobivuse põhimõtted lähtuvalt
kasutusalast.
Rahvuslike detailide kasutamine tänapäevast tarbeeset kavandades.
Materjalid ja töö kulg
1) kirjeldab looduslike kiudainete saamist,
põhiomadusi, kasutamist ja hooldamist;
2) seostab käsitöölõnga jämedust töövahendiga;
3) töötab iseseisvalt lihtsama tööjuhendi järgi;
4) järgib töötades ohutusnõudeid ning hoiab korras töökoha;
5) hindab oma töö korrektsust ja esteetilisust;
Õppesisu
Tekstiilkiudained. Looduslikud kiud, nende saamine ja omadused.
Õmblusniidid ja käsitöölõngad. Erinevatest tekstiilmaterjalidest
esemete hooldamine.
Töötamine suulise juhendamise järgi. Töötamine tööjuhendi
järgi. Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine
ja hindamine.
Tööliigid
1) seab õmblusmasina töökorda, traageldab ning õmbleb lihtõmblust
ja palistust;
2) heegeldab ja koob põhisilmuseid ning tunneb mustrite
ülesmärkimise viise ja tingmärke;
3) heegeldab ja koob lihtsa skeemi järgi;
4) mõistab täpsuse vajalikkust ning järgib seda tekstiilitöös;
Õppesisu
Õmblemine. Töövahendid. Täpsuse
vajalikkus õmblustöös. Õmblemine käsitsi ja õmblusmasinaga. Õmblusmasina niidistamine. Lihtõmblus. Äärestamine. Palistused.
Kudumine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Silmuste loomine. Parem- ja pahempidine silmus. Ääresilmused.
Kudumi lõpetamine. Lihtsa koekirja lugemine ja selle järgi kudumine. Kudumi
viimistlemine ja hooldamine.
Heegeldamine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Heegelkirjade ülesmärkimise viisid.
Skeemi järgi heegeldamine. Ringheegeldamine. Motiivide heegeldamine ja
ühendamine. Heegeldustöö viimistlemine ja hooldamine.
Toit ja toitumine, tarbijakasvatus
1)teab erinevaid toiduainerühmi ning tunneb nendesse kuuluvaid
toiduaineid ja nende omadusi;
2) võrdleb pakendiinfo järgi erinevate toiduainete toiteväärtust;
3)teab, mis toiduained riknevad kergesti, ning säilitab
toiduaineid sobival viisil;
4)teab väljendite „kõlblik kuni” ja „parim
enne” tähendust;
Õppesisu
Toiduained ja toitained. Tervisliku toitumise põhitõed.
Toidupüramiid. Toiduainerühmade üldiseloomustus: teravili ja teraviljasaadused,
piim ja piimasaadused, aedvili.
Tarbijainfo (pakendiinfo). Teadlik ja säästlik tarbimine. Energia
ja vee säästlik tarbimine. Jäätmete sortimine.
Toidu valmistamine, töö organiseerimine ja hügieen
1)kasutab mõõtenõusid ja kaalu ning oskab teisendada mahu- ja
massiühikuid;
2)valib töövahendid ja seadmed töö eesmärgi järgi ning kasutab
neid ohutusnõudeid arvestades;
3)valmistab lihtsamaid tervislikke toite, kasutades levinumaid
toiduaineid ning külm- ja kuumtöötlemistehnikaid;
4)lepib kaaslastega kokku tööjaotuse, täidab ülesande, hindab
rühma töötulemust ja igaühe rolli tulemuse saavutamisel;
5)järgib köögis töötades hügieenireegleid;
Õppesisu
Retsept. Mõõtühikud. Töövahendid köögis. Ohutushoid. Toiduainete
külm- ja kuumtöötlemine. Võileivad. Kuumtöötlemata
magustoidud. Külmad joogid.Toorsalatid.Külmad kastmed. Pudrud ja teised
teraviljatoidud.
Isikliku hügieeni nõuded köögis töötades. Toidu ohutus. Nõude
pesemine käsitsi , köögi korrashoid. Tööde järjekord toitu valmistades.
Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine ja
hindamine.
Lauakombed ja etikett
1) katab toidukorra järgi laua, valides ning paigutades
sobiva lauapesu, -nõud ja -kaunistused, ning hindab laua ja toitude kujundust;
2)peab kinni üldtuntud lauakommetest;
Lauakombed ning lauakatmise tavad ja erinevad loomingulised
võimalused. Lauapesu, -nõud ja -kaunistused. Sobivate nõude valimine toidu
serveerimiseks.
Kodu korrashoid
1) näeb kodutööde jaotamises pereliikmete heade suhete eeldust.
Õppesisu
Kodutööde planeerimine ja jaotamine.
Projektitööd
1) valmistab või leiab üksi või koostöös teistega ülesannetele
ning probleemidele lahendusi;
2) suhtub kaaslastesse heatahtlikult ja arvestab teiste
arvamusega;
3) osaleb aktiivselt erinevates koostöö- ja suhtlusvormides;
4) kujundab, esitleb ja põhjendab oma arvamust;
6.klassi lõpus õpilane:
Töö kavandamine ja rahvakunst
1) kavandab omandatud töövõtete baasil jõukohaseid käsitööesemeid;
2) märkab rahvuslikke kujunduselemente tänapäevastel esemetel;
3) leiab võimalusi taaskasutada tekstiilmaterjale;
4) oskab kavandamisel kasutada ainekirjandust ja teabeallikaid;
Õppesisu
Idee ja kavandi tähtsus eset valmistades. Kujunduse põhimõtted ja
nende rakendamine. Kavandamise erinevad võimalused. Värvusõpetuse põhitõdede
arvestamine esemeid disainides. Ideede leidmine ja edasiarendamine kavandiks.
Tekstiilide ja käsitöömaterjalide valiku ning sobivuse põhimõtted
lähtuvalt kasutusalast.
Esemeline rahvakunst ja selle tähtsus. Tavad ja
kombed. Rahvuslikud mustrid ehk kirjad ajaloolistel ja tänapäevastel esemetel.Rahvuslike detailide kasutamine tänapäevast
tarbeeset kavandades.
Materjalid ja töö kulg
1) eristab telgedel kootud kangaid trikotaažist ning võrdleb nende
omadusi;
2) töötab iseseisvalt lihtsama tööjuhendi järgi;
3) järgib töötades ohutusnõudeid ning hoiab korras töökoha;
4) hindab oma töö korrektsust ja esteetilisust;
Õppesisu
Kanga kudumise põhimõte. Kanga liigid: telgedel kootud,
silmuskoelised, mittekootud kangad. Õmblusniidid, käsitööniidid ja -lõngad.
Erinevatest tekstiilmaterjalidest esemete hooldamine.
Töötamine suulise juhendamise järgi. Töötamine tööjuhendi järgi.
Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine ja hindamine.
Tööliigid
1) seab õmblusmasina töökorda, traageldab ning õmbleb
lihtõmblust ja palistust;
2) lõikab välja ja õmbleb valmis lihtsama eseme;
3) heegeldab äärepitse ning tunneb mustrite
ülesmärkimise viise ja tingmärke;
4) heegeldab lihtsa skeemi järgi;
5) mõistab täpsuse vajalikkust ning järgib seda tekstiilitöös;
Õppesisu
Tikkimine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Hääbepiste. Mustri kandmine riidele.
Tikandi viimistlemine ja hooldamine
Õmblemine. Töövahendid. Täpsuse
vajalikkus õmblustöös. Õmblemine õmblusmasinaga. Palistused. Lõike paigutamine
riidele, õmblusvarud. Õmblustöö viimistlemine ja hooldamine.
Heegeldamine. Töövahendid ja sobivad
materjalid. Edasi-tagasi heegeldamine. Heegelkirjade
ülesmärkimise viisid. Skeemi järgi heegeldamine. Äärepitsid. Heegeldustöö
viimistlemine ja hooldamine.
Toit ja toitumine, tarbijakasvatus
1) teab erinevaid toiduainerühmi ning tunneb nendesse kuuluvaid
toiduaineid ja nende omadusi;
2) käitub keskkonnahoidliku tarbijana;
3) oskab valida erinevaid kaupu ja oma valikut põhjendada;
Õppesisu
Toitained ja toiteväärtus (poisid). Toiduainerühmade üldiseloomustus:
liha ja lihasaadused, kala ja kalasaadused, munad, toidurasvad. Toiduainete
säilitamine.
Toidu valmistamine, töö organiseerimine ja hügieen
1) valib töövahendid ja seadmed töö eesmärgi järgi ning kasutab
neid ohutusnõudeid arvestades;
2) valmistab lihtsamaid tervislikke toite, kasutades levinumaid
toiduaineid ning külm- ja kuumtöötlemistehnikaid;
3) lepib kaaslastega kokku tööjaotuse, täidab ülesande, hindab
rühma töötulemust ja igaühe rolli tulemuse saavutamisel;
4) järgib köögis töötades hügieenireegleid;
Õppesisu
Retsept. Toiduainete eeltöötlemine, külm- ja
kuumtöötlemine. Külmad ja kuumad joogid. Kartulite, munade ja
makarontoodete keetmine. Segasalatid. Külmad kastmed. Pudrud ja teised
teraviljatoidud.
Isikliku hügieeni nõuded köögis töötades. Toidu ohutus. Nõude
pesemine käsitsi ja masinaga, köögi korrashoid. Tööde järjekord toitu
valmistades.
Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine ja
hindamine.
Lauakombed ja etikett
1) katab toidukorra järgi laua, valides ning paigutades
sobiva lauapesu, -nõud ja -kaunistused, ning hindab laua ja toitude kujundust;
2) peab kinni üldtuntud lauakommetest;
Lauakombed ning lauakatmise tavad ja erinevad loomingulised
võimalused. Lauapesu, -nõud ja -kaunistused. Sobivate nõude valimine
toidu serveerimiseks.
Kodu korrashoid
1) teeb korrastustöid, kasutades sobivaid töövahendeid;
2) planeerib rõivaste pesemist, kuivatamist ja triikimist
hooldusmärkide järgi;
Õppesisu
Puhastus- ja korrastustööd. Töövahendid. Rõivaste pesemine käsitsi
ja masinaga. Hooldusmärgid. Triikimine. Jalatsite hooldamine.
Projektitööd
1) valmistab või leiab üksi või koostöös teistega
ülesannetele ning probleemidele lahendusi;
2) suhtub kaaslastesse heatahtlikult ja arvestab teiste arvamust;
3) teadvustab end rühmatöö, projektitöö ja teiste ühistöö
tegevuste osalisena;
4) osaleb aktiivselt erinevates koostöö- ja suhtlusvormides;
5) väärtustab disainiprotsessi ning analüüsib täidetud ülesandeid
ja saadud tagasisidet;
6) kujundab, esitleb ja põhjendab oma arvamust.
7.klassi lõpus õpilane:
Disain, kavandamine ja rahvakunst
1) kavandab isikupäraseid esemeid;
2) tunneb peamisi eesti rahvuslikke käsitöötavasid;
3) kasutab inspiratsiooniallikana etnograafilisi esemeid;
4) väärtustab rahvaste kultuuripärandit;
Õppesisu
Ideekavand ja selle vormistamine. Kompositsiooni seaduspärasuste
arvestamine käsitööeset kavandades. Kavandamine ja kaunistamisviisid erinevates
tehnikates.
Sümbolid ja märgid rahvakunstis. Kudumine ja heegeldamine eesti rahvakunstis.
Materjalid ja tööliigid
1) valib ja kombineerib eseme valmistamiseks sobivaid
materjale, töövahendeid, tehnikaid ja viimistlusvõtteid;
2) koob kirjalist pinda ning koekirju koeskeemi kasutades, koob
ringselt;
3) leiab loovaid võimalusi kasutada õpitud käsitöötehnikaid;
Õppesisu
Kudumine. Silmuste kahandamine
ja kasvatamine. Ringselt kudumine. Kirjamine. Erinevate koekirjade kudumine
skeemi järgi. Silmuste arvestamine, eseme kudumine ja viimistlemine.
Heegeldamine. Tutvumine heegeltehnika võimalustega. Fileeheegeldus.
Käsitöö organiseerimine
1) esitleb või eksponeerib oma tööd;
2) täidab iseseisvalt ja koos teistega endale võetud ülesandeid
ning planeerib tööd ajaliselt;
Õppesisu
Töövahendite ja tehnoloogia valik olenevalt materjalist ja
valmistatavast esemest.
Töö planeerimine üksi ja rühmas töötades.
Oma töö ja selle tulemuse analüüsimine ning hindamine.
Töö esitlemine.
Toit ja toitumine
1) teab toidu valmistamisel toimuvaid muutusi ning oskab neid
teadmisi rakendada;
2) võrdleb eri maade rahvustoite ja teab toitumistavasid
mõjutavaid tegureid;
Õppesisu
Lisaained toiduainetes.
Toiduallergia ja toidutalumatus. Taimetoitluse ja dieetide mõju
organismile. Toitumishäired.
Eestlaste toit ajast aega. Eri rahvaste toitumistraditsioonid ja
toiduvalikut mõjutavad tegurid (asukoht, usk jm).
Toiduainete muutused kuumtöötlemisel, toitainete kadu.
Toidu valmistamise organiseerimine ja tarbijakasvatus
1) arvestab
rühmaülesandeid täites kaasõpilaste arvamusi ja hinnanguid;
2) kalkuleerib
toidu maksumust;
3) tunneb
tarbija õigusi ning kohustusi, reklaami mõju ostuotsustele;
Õppesisu
Tarbija õigused ja kohustused. Reklaam ja ostuotsustused.
Toidu valmistamine
1) teab toiduainete kuumtöötlemise viise;
2) tunneb peamisi maitseaineid ja roogade maitsestamise võimalusi;
3) valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi ja külmi roogi;
4) küpsetab tainatooteid ja võrdleb erinevaid kergitusaineid;
Õppesisu
Nüüdisaegsed köögiseadmed, nende kasutamine ja hooldus.
Kuumtöötlemise viisid.
Maitseained ja roogade maitsestamine.
Supid. Kalaroad. Soojad kastmed. Kergitusained ja tainatooted. Kuumtöödeldud järelroad. Rahvustoidud.
Etikett
1) kujundab ja katab laua
2) mõistab lauakommete tähtsust meeldiva suhtluskeskkonna
loomisel;
Õppesisu
Käitumine koduses peolauas.
Kodu korrashoid
1) oskab puhastusainete ostmisel ja kasutamisel lugeda
kasutusjuhendit ning mõistab seda;
2) tunneb põhilisi korrastustöid ja -tehnikaid;
Õppesisu
Puhastusvahendite ohutu kasutamine. Suurpuhastus.
Projektitöö
1) leiab üksi või koostöös teistega ülesannetele
ning probleemidele lahendusi;
2) organiseerib paindlikult ühistööd, planeerib ajakava ja oskab
jaotada tööülesandeid;
3) suhtub kaaslastesse heatahtlikult ja arvestab teiste arvamust;
4) kujundab, esitleb ja põhjendab oma arvamust;
5) väärtustab töötegemist ning analüüsib täidetud ülesandeid ja
saadud tagasisidet;
8.klassi lõpus õpilane:
Disain, kavandamine ja rahvakunst
1) arutleb moe muutumise üle;
2) valib sobivaid rõivaid, lähtudes nende materjalist, otstarbest,
lõikest, stiilist ja enda figuurist;
3) märkab originaalseid ja leidlikke lahendusi esemete ning
rõivaste disainis;
4) kavandab isikupäraseid esemeid;
5) tunneb peamisi eesti rahvuslikke käsitöötavasid;
6) kasutab inspiratsiooniallikana etnograafilisi esemeid;
Õppesisu
Tekstiilid rõivastuses ja moelooming ajastu vaimu peegeldajana.
Moe, isikupära ja proportsiooni põhimõtete arvestamine kavandades. Sobivate
lisandite valik stiili kujundades.
Ideekavand ja selle vormistamine. Kompositsiooni seaduspärasuste
arvestamine käsitööeset kavandades. Tekstiileseme kavandamine ja
kaunistamisviisid erinevates tehnikates. Ornamentika.
Sümbolid ja märgid rahvakunstis. Tikkimine eesti rahvakunstis.
Rahvarõivad. Eesti etnograafiline ornament tänapäevase rõivastuse ja esemelise
keskkonna kujundamisel.
Materjalid ja tööliigid
1) kirjeldab keemiliste kiudainete põhiomadusi, kasutamist ja
hooldamist;
2) võrdleb materjalide valikul nende mõju tervisele;
3) valib ja kombineerib eseme valmistamiseks sobivaid materjale,
töövahendeid, tehnikaid ja viimistlusvõtteid;
4) võtab lõikelehelt lõikeid, valib õpetaja abiga sobiva
tehnoloogia ja õmbleb endale rõivaeseme;
5) leiab loovaid võimalusi kasutada õpitud käsitöötehnikaid;
Õppesisu
Tekstiilkiudained. Keemilised kiud. Tehiskiudude ja sünteetiliste
kiudude saamine ning omadused. Tänapäeva käsitöömaterjalid. Mitmesuguste
materjalide koos kasutamise võimaluste leidmine.
Tikkimine. Tutvumine erinevate
tikanditega. Hääbetikand.Tikand loomingulise
väljendusvahendina.
Õmblemine. Kanga kuumniiske
töötlemine. Rõivaeseme õmblemine. Mõõtude võtmine, rõiva suurusnumbri
määramine, lõikelehe kasutamine ja lõigete paigutamine riidele. Valitud
rõivaeseme õmblemiseks sobivate tehnoloogiliste võtete kasutamine. Õmblustöö
viimistlemine.
Käsitöö organiseerimine
1) esitleb või eksponeerib oma tööd;
2) täidab iseseisvalt ja koos teistega endale võetud ülesandeid
ning planeerib tööd ajaliselt;
Õppesisu
Õmblemise ja käsitööga seotud elukutsed ning võimalused
ettevõtluseks.
Töövahendite ja tehnoloogia valik olenevalt materjalist ja
valmistatavast esemest.
Töö planeerimine üksi ja rühmas töötades.
Vajaliku teabe hankimine tänapäeva teabelevist, selle analüüs ja
kasutamine.
Elektriliste töövahenditega töötamine ja nende hooldamine
kasutusjuhendi järgi.
Oma töö ja selle tulemuse analüüsimine ning hindamine.
Töö esitlemine.
Toit ja toitumine
1) teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust tervisele ning põhiliste
makro- ja mikrotoitainete vajalikkust ja allikaid;
2) analüüsib toiduainete toiteväärtust, hindab nende kvaliteeti,
tunneb toidu erinevaid säilitusviise ning riknemisega seotud riskitegureid;
3) analüüsib menüü tervislikkust ning koostab tasakaalustatud ja
mitmekülgse menüü;
Õppesisu
Makro- ja mikrotoitained, nende vajalikkus ning allikad.
Toiduainete toitainelise koostise hinnang.
Mitmekülgse ja tasakaalustatud päevamenüü koostamine lähtuvalt
toitumissoovitustest (poisid).
Internetipõhised tervisliku toitumise keskkonnad (poisid).
Mikroorganismid toidus. Toiduainete riknemise põhjused.
Hügieeninõuded toiduainete säilitamise korral. Toidu kaudu levivad haigused.
Toiduainete säilitamine ja konserveerimine.
Toidu valmistamise organiseerimine ja tarbijakasvatus
1) arvestab
rühmaülesandeid täites kaasõpilaste arvamusi ja hinnanguid;
2) kasutab menüüd koostades ainekirjandust ja teabeallikaid;
3) kalkuleerib toidu maksumust;
4) hindab enda huve ja sobivust toiduga seotud ametiks või
hobidega tegelemiseks;
Õppesisu
Toiduga seonduvad ametid (poisid).
Märgistused toodetel. Teadlik ja säästlik majandamine.
Kokkuhoiuvõimalused ja kulude analüüs.
Toidu valmistamine
1) teab toiduainete kuumtöötlemise viise;
2) tunneb peamisi maitseaineid ja roogade maitsestamise võimalusi;
3) valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi roogi;
4) küpsetab tainatooteid ja võrdleb erinevaid kergitusaineid.
Nüüdisaegsed köögiseadmed, nende kasutamine ja hooldus.
Õppesisu
Kuumtöötlemise viisid.
Maitseained ja roogade maitsestamine.
Liha jaotustükid ja lihatoidud. Kalaroad. Soojad kastmed.
Kergitusained ja tainatooted. Kuumtöödeldud
järelroad.
Etikett
1) koostab lähtuvalt ürituse sisust menüü ning kujundab ja katab
laua;
2) mõistab lauakommete tähtsust meeldiva suhtluskeskkonna
loomisel;
3) vormistab ja kujundab kutse;
Õppesisu
Koosviibimiste korraldamine. Kutsed. Erinevate peolaudade
kujundamine. Peolaua menüü koostamine Rõivastus ja käitumine vastuvõttudel,
koduses peolauas, kohvikus ning restoranis (poisid).
Projektitöö
1) leiab üksi või koostöös teistega ülesannetele
ning probleemidele lahendusi;
2) organiseerib paindlikult ühistööd, planeerib ajakava ja oskab
jaotada tööülesandeid;
3) suhtleb projektitöö asjus vajaduse korral kooliväliste
institutsioonidega, et saada teemakohast infot, seda analüüsida, kriitiliselt
hinnata ja tõlgendada;
4) suhtub kaaslastesse heatahtlikult ja arvestab teiste arvamust;
5) mõistab info kriitilise hindamise vajalikkust ning kasutab
infot kooskõlas kehtivate seaduste ja normidega;
6) kujundab, esitleb ja põhjendab oma arvamust;
7) väärtustab töötegemist ning analüüsib
täidetud ülesandeid ja saadud tagasisidet.
9.klassi lõpus õpilane:
Disain, kavandamine ja rahvakunst
1) kavandab isikupäraseid esemeid;
2) tunneb peamisi eesti rahvuslikke käsitöötavasid;
3) kasutab inspiratsiooniallikana etnograafilisi esemeid;
4) väärtustab rahvaste kultuuripärandit;
Õppesisu
Ideekavand ja selle vormistamine. Kompositsiooni seaduspärasuste
arvestamine käsitööeset kavandades.
Kudumine ja tikkimine eesti rahvakunstis. Teiste
rahvaste etnograafia inspiratsiooniallikana.
Materjalid ja tööliigid
1) valib ja kombineerib eseme valmistamiseks sobivaid materjale,
töövahendeid, tehnikaid ja viimistlusvõtteid;
2) leiab loovaid võimalusi kasutada õpitud käsitöötehnikaid;
Õppesisu
Tikkimine. Tutvumine erinevate
tikanditega. Valgetikandid. Tikand loomingulise väljendusvahendina.
Kudumine. Silmuste kahandamine
ja kasvatamine. Edasi-tagasi ja ringselt kudumine. Erinevate koekirjade
kudumine skeemi järgi. Pitsilised koekirjad. Silmuste arvestamine, eseme
kudumine ja viimistlemine.
Käsitöö organiseerimine
1) täidab iseseisvalt ja koos teistega endale võetud ülesandeid
ning planeerib tööd ajaliselt;
2) analüüsib enda loomingulisi ja tehnoloogilisi võimeid ning teeb
valikuid edasisteks õpinguteks ja hobideks;
Õppesisu
Õmblemise ja käsitööga seotud elukutsed ning võimalused
ettevõtluseks.
Töövahendite ja tehnoloogia valik olenevalt materjalist ja valmistatavast
esemest.
Töö planeerimine.
Oma töö ja selle tulemuse analüüsimine ning hindamine.
Töö esitlemine, võimaluse korral näituse kujundamine.
Toit ja toitumine
1) teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust
tervisele;
2) analüüsib menüü tervislikkust ning koostab tasakaalustatud ja
mitmekülgse menüü;
Õppesisu
Toiduainete toitainelise koostise hinnang.
Mitmekülgse ja tasakaalustatud päevamenüü koostamine lähtuvalt
toitumissoovitustest.
Internetipõhised tervisliku toitumise keskkonnad.
Toidu valmistamise organiseerimine ja tarbijakasvatus
1) arvestab rühmaülesandeid täites kaasõpilaste arvamusi ja
hinnanguid;
2) kasutab menüüd koostades ainekirjandust ja teabeallikaid;
3) kalkuleerib toidu maksumust;
4) hindab enda huve ja sobivust toiduga seotud ametiks või
hobidega tegelemiseks;
5) oskab koostada ürituse eelarvet;
Õppesisu
Meeskonna juhtimine. Suurema projekti korraldamine alates menüü
koostamisest, kalkulatsioonist ja praktilise töö organiseerimisest kuni
tulemuse analüüsimiseni.
Toiduga seonduvad ametid.
Toidu valmistamine
1) teab toiduainete kuumtöötlemise viise;
2) tunneb peamisi maitseaineid ja roogade maitsestamise võimalusi;
3) valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi ja külmi roogi;
4) küpsetab tainatooteid ja võrdleb erinevaid kergitusaineid;
Õppesisu
Nüüdisaegsed köögiseadmed, nende kasutamine ja hooldus.
Kuumtöötlemise viisid.
Maitseained ja roogade maitsestamine.
Vormiroad ja vokitoidud. Külmad suupisted furšettlauale.
Kuumtöödeldud järelroad.
Etikett
1) koostab lähtuvalt ürituse sisust menüü ning kujundab ja katab
laua;
2) vormistab ja kujundab kutse;
3) rõivastub ja käitub ürituse eripära arvestades;
4) mõistab lauakommete tähtsust meeldiva suhtluskeskkonna
loomisel;
Õppesisu
Koosviibimiste korraldamine. Kutsed. Erinevate peolaudade
kujundamine. Peolaua menüü koostamine Rõivastus ja käitumine vastuvõttudel,
koduses peolauas, kohvikus ning restoranis.